The Polymath School, Mumbai

Project Description

The Polymath School is notably the first Project Based Learning (PBL) school, from Nursery to Grade 12, in the region. The design incorporates the idea of project based learning into its planning. Care has been taken to provide multi-functional spaces throughout the school building as well as maximise utilization of outdoors. Indoor spaces have been kept flexible yet compact to achieve maximum usage of space. The small learning communities are packed with a seamless combination of formal and informal learning areas. Smaller spaces can be combined to form larger indoor and semi-outdoor areas based on learning requirements during the day. Special attention has been given to the visual arts and learning resource center such that rooms can be combined to merge functions. Various niches have been carved out for displaying student project work required for such a curriculum. These small performance and collaboration zones take the pressure off the 400 seater hall which is also usage as an indoor badminton play & with a half-basketball practise court. The site, being very irregular in shape, provided many outdoor pockets that have been taken advantage through landscape to provide a variety of experiences for all age groups. A sensory fountain play zone, a large sandpit with unconventional and challenging play space along with creative play equipment over soft surface and a mini vegetable patch are a few of the key features that stimulate an overall engagement for the kindergarten students. The large amphitheatre is an informal group collaborative zone for the middle school and high school students apart from being an outdoor performance area, which is integrated with the public cafe as well as the cafeteria that doubles up as a project display area and small group performance space. Unconventional play structures provide enough challenges for the older students to get involved in physical outdoor activity apart from the open field for sports. A largeĀ  grove caps the west appendage of the site with multiple fruit and flowering trees, vegetables, ayurvedic and botanical plants that can be used as an experimental garden by the students.

Project Location

Bhiwandi, Mumbai

Student Strength

1800

Site Area

3.47 Acres

Total Constructed Area

1,35,000 sq.ft.

Curriculum

PBL ; IGCSE

Completion Date

2019